خادمیان دکترای علم اطلاعات و دانششناسی در مقدمهای کوتاه درباره سه رویکرد بازنمون اطلاعات یعنی واژگان مهارشده، هستیشناسیها و فوکسونومیها مطالبی بیان کرد و همچنین به دو مفهوم فرهنگ مشارکتی و هوش جمعی اشاره کرد.
فناوریهای وب 2، کتابخانه 2، سوپکها[3]، فوکسونومیها و برچسبهای اجتماعی و لایبرری ثینگ[4] (وبسایت فهرستنویسی اجتماعی کتاب) مطالبی بود که در ادامه سخنرانی بیان شد.
رئیس گروه مستندسازی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در ادامه به مقایسه مزایا و معایب واژگان مهار شده و فوکسونومیها پرداخت، از جمله: نبود روزآمدی، سوءگیری زبانی و ساختار زنجیرهای غیرمعمولی واژگان مهارشده، یکدستی در مقابل فقدان یکدستی، هدف واژگان مهار شده تأمین یکنواختی و جهان شمولی، هدف فوکسونومی تأمین تعدد و تنوع، واژگان مهار شده یک نظام از بالا به پایین (تحمیل دیدگاه واسطههای اطلاعاتی)، فوکسونومی نظام از پایین به بالا (دیدگاه کاربران)، نظام طبقهبندی مسطح در مقابل نظام طبقهبندی سلسله مراتبی و جنبههای اقتصادی و هزینهای.
دکتر خادمیان ادامه داد: با پیدایش فناوریهای وب 2، امکان سازماندهی اطلاعات به صورت مشارکتی و اشتراکی فراهم شد. برای مثال برچسبگذاری اجتماعی و موضوعدهی جمعی کاربران بدون صرف هزینه امکانپذیر شد. بنابراین، جایگزینی فوکسونومیها با واژگان مهارشده مورد توجه قرار گرفت.
وی در ادامه در مورد ویژگی این مقاله گفت: در پژوهشهای قبلی خارجی تک زمینههای موضوعی خاص و پراکنده بررسی شده بود (در ایران پژوهشی در این زمینه انجام نشده است) و قابلیت تعمیم مناسبی نداشتند. در این پژوهش میزان مطابقت، امکان جایگزینی و تکمیل برچسبهای اجتماعی با سرعنوانهای موضوعی کتابخانه کنگره در سه حوزه علوم طبیعی، اجتماعی و انسانی بررسی شده است.
مرور نوشتارهای پژوهشی حدودا 12 پژوهش مرتبط که اولین آنها سال 2006 و آخرین آنها 2016 انجام شده است نشان میدهد در بحثهای اولیه جایگزینی مطرح بود اما پژوهش های بیشتر مکمل هم بودن این دو نظام را تایید کردند. در پژوهشها بر نقاط دسترسی جدیدی که توسط کاربران ارائه میشود تاکید شده است. روش پژوهش حاضر تحلیل محتوا است و بر اساس کدگذاری در سه مقوله کلی مطابقت دقیق و تقریبی، مطابقت نسبی و عدم مطابقت انجام شده است. شناسایی حوزههای موضوعی و رشتههای علمی با استناد به دایرهالمعارف بریتانیکا انجام شده است.
وی در پایان به نتایج این پژوهش اشاره نمود: با توجه به اینکه میزان مطابقت دقیق و تقریبی در سه حوزه 43 درصد و از ملاک تعیین شده برای جایگزینی که 90 درصد است کمتر بوده، پس امکان جایگزینی برچسبهاي اجتماعي لايبرري ثينگ با سرعنوانهاي موضوعي كتابخانه كنگره وجود ندارد و تکمیل تأیید میشود. محاسبه ضریب شباهت ژاکار نیز نشان داد که جایگزینی در سه حوزه تایید نمیشود.در ادامه مقاله دوم، با عنوان «بازنمایی و تجمیع اطلاعات کتابشناختی در وب معنایی: مقایسه 4 الگوی مفهومی» توسط دکتر محسن حاجی زینالعابدینی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و مدیر جلسه ارائه شد.
دکتر زینالعابدینی گفت: یکی از مهمترین تمرکزهای حال حاضر متخصصان علم اطلاعات در سراسر جهان، توجه به بازیابی دقیق و رضایتبخش است. نتایج مطالعات تخصصی در این حوزه نشان میدهد که بازیابی معنایی در زمره مهمترین بازیابیهایی است که انسان سالها به دنبال آن بوده است. از آنجا که برای بازیابی دقیق و خوب، باید حتما ذخیرهسازی مناسبی داشته باشیم، نظر متخصصان سازماندهی اطلاعات بر روی ذخیرهسازی برای بازیابی معنایی متمرکز شده است. الگوهای دادهای هم که در سالهای اخیر توسعه یافته اغلب به گونهای هستند که بتوانند بازیابی معنایی را پشتیبانی کنند.
وی بیان نمود: مقاله حاضر با هدف مقایسه وضعیت دادهها در الگوهای مفهومی دادهای و عملکرد آنها در محیط وب معنایی تهیه شده است. تمرکز مقاله بر روی بررسی تکنگاشتها بوده و بر این اساس، بخش اول دن کیشوت (اثر سروانتس) که در سال 1605 منتشر شده به عنوان یک تکنگاشت در این چهار الگو وارد شده و نتایج مورد بررسی قرار گرفته است. دستیابی به میانکنشپذیری در بین دادههای کتابخانهای و فراتر از آن در حوزه میراث فرهنگی که دادههای کتابخانهای، آرشیو و موزه را شامل میشود، از دیگر اهداف مقاله بوده است.
دکتر زین العابدینی ادامه داد: در این مقاله، از بین الگوهای مفهومی مختلفی که وجود دارد، چهار الگوی دادهای مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفتهاند تا مشخص شود که اگر دادههایی در درون آنها قرار گیرد، در محیط وب معنایی چه وضعیتی پیدا خواهند کرد. این 4 الگوی دادهای عبارت بودند از:
- ملزومات کارکردی پیشینههای کتابشناختی (اف آر بی آر)[5]
- اف آر بی آر شیء گرا (اف آر بی آر او او)[6]
- چارچوب کتابشناختی (بیب فریم)[7]
- الگوی دادهای اروپا (ای دی ام)[8]
در ابتدا در مورد هر کدام از این الگوها توضیحاتی شامل تاریخچه، اجزا، کارکردها، اثرات و … ارائه شده است.
الگوی ملزومات کارکردی پیشینههای کتابشناختی (اف آر بی آر) از سال 1998 توسط ایفلا و سایر نهادهای بینالمللی تهیه و توسعه یافته است. سه گروه از موجودیتهای اصلی دارد که تمامی تولیدات کتابشناختی بشری در این سه گروه اصلی شامل گروه آثار، مسئولیتها و موضوعات جای میدهد.
الگوی اف آر بی آر شیءگرا (اف آر بی آر او او) بر اساس اف آر بی آر تهیه شده است و با هدف همگرایی با دادههای حوزه آرشیو و موزه توسعه یافته است. این الگو، رویکرد رایانه مبنای بیشتری داشته و از سطح نظر اف آر بی آر کاسته و بیشتر برای پیادهسازی در محیطهای شبکهای آماده شده است.
متخصص سازماندهی اطلاعات مطرح کرد: الگوی چارچوب کتابشناختی (بیب فریم) توسط کتابخانه کنگره آمریکا در سال 2012 ایجاد شده است و دو هدف عمده را دنبال میکند. اول اینکه به عنوان یک الگوی دادهای برای ذخیره و تبادل دادههای عمل کرده و جایگزین مارک شود. دیگر اینکه به عنوان الگویی برای ذخیره و بازیابی دادههای کتابشناختی و کتابخانه ای در محیطهای عمومی و خارج از مرزهای کتابخانه عمل کند. یعنی دادههای کتابخانهای که در این قالب تهیه میشوند به گونهای در بیب فریم مدیریت شوند که توسط موتورهای کاوش عمومی هم قابل جستجو باشند.
دکتر زینالعابدینی در ادامه به معرفی الگوی دادهای اروپا (ای دی ام) پرداخت: ای دی ام، الگویی است برای ذخیره و پردازش دادههای حوزه میراث فرهنگی است که مدیریت دادههای این حوزه و رابطه دادهای بین آنها را برقرار میکند. پورتالی بر اساس آن ایجاد شده که بیش از 53 میلیون انواع پیشینههای اطلاعاتی حوزه میراث فرهنگی اروپا را در خود جای داده و در محیط وب قابل دسترس کرده است. (http://www.europeana.eu/)
نویسندگان مقاله بعد از معرفی الگوهای بالا در مقاله، موضوع بازنمایی و شیوه برخورد با پیشینه نمونه (دن کیشوت) در هر یک از الگوهای بالا را مطرح نمودهاند. همچنین جزئیات خصیصهگذاری دادهها و برقراری رابطه بین آنها و نتایجی که به بار خواهند آورد تشریح شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در بخش بعدی مقاله به روابط محتوایی بین دادهها و میانکنش پذیری این الگوها با هم و در محیط وب معنایی که در مقاله مطرح شده بود، پرداخت. روابط انشقاقی، کل و جزء و هم سطح مهمترین روابط محتوایی سنجیده شده در مورد الگوهای مد نظر بوده است.
دکتر زینالعابدینی در پایان به نتایج پژوهش اشاره نمود: با توجه به طبقههای دادهای اصلی، شباهتهای معنایی بین موجودیتهای گروه اول اف آر بی آر و سایر الگوهای مد نظر وجود دارد. چنان که انتظار می رفت، اف آر بی ار او او شباهتهای زیادی با اف آر بی آر دارد. ای دی ام هیچ شباهتی با سایر الگوها نشان نداد. نسخه جدید بیب فریم، شباهتهایی را با اف آر بی آر و آر دی ای نشان میدهد.
وی تصریح کرد: آن گونه که از نتایج پژوهش بر میآید، الگوهای مد نظر به تنهایی و با مقدارهای متفاوتی توانایی پرداختن به مسائل معنایی را دارند اما نمیتوان انتظار میانکنشپذیری صد در صدی در حوزه معنایابی را از آنها داشت.
در پایان ارائه دو مقاله، به پرسشهای حضار پاسخ داده شد. در بین پرسش و پاسخهای مطرح شده، دکتر خادمیان پیشنهاد تشکیل کارگروهی ملی شامل متخصصان حوزه سازماندهی اطلاعات در کتابخانه ملی و دانشگاهها را مطرح نمودند تا درباره مباحث مربوط به اف آر بی آر، فراد و فرساد و آر دی ای سیاست گذاری و تصمیمهای لازم اتخاذ شود و همچنین پیشنهاد کردند در نرمافزارهای کتابخانهای به ویژه رسا امکان اجرای سوپک (اپکهای اجتماعی) فراهم شود تا امکان برچسبگذاری توسط کاربران صورت گیرد.
- خادمیان، مهدي؛ کوکبی، مرتضی؛ عصاره، فریده (زودآیند). بررسی میزان مطابقت و امکان جایگزینی یا تکمیل سرعنوانهاي موضوعی کتابخانه کنگره با برچسبهاي اجتماعی لایبرري ثینگ در حوزه هاي علوم انسانی، علوم اجتماعی و علوم طبیعی. مطالعات ملی کتابداري و سازماندهی اطلاعات
- Zapounidou, Sofia, Sfakakis, Michalis and Papatheodorou, Christos (2016). Representing and integrating bibliographic information into the SemanticWeb: A comparison of four conceptual models, Journal of Information Science, pp: 1–29, DOI: 10.1177/0165551516650410
- SOPAC (Social Online Public Access Catalog
- LibraryThing
- Functional Requirements for Bibliographic Records (FRBR)
- FRBR Object-Oriented (FRBRoo)
- Bibliographic Framework (BIBFRAME)
- Europeana Data Model (EDM)