انجمن کتابداری و اطلاعرسانی کشور ارمنستان، مدیر کتابخانه و انتشارات ملی کودکان خونکو آمپر)، در روز چهارشنبه 24 اردیبهشت 1404 ساعت 10 در بستر گوگلمیت و به صورت آنلاین برگزار شد.
در ابتدای نشست، دکتر محمد زرهساز، رئیس انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران، پس از ابراز خرسندی و تشکر بابت حضور خانم تونیان و با اشاره به ارتباط خوب بین ایران و ارمنستان درطی سالها، هدف از برگزاری این نشست را آشنایی با فعالیتهای کتابداری کشور ارمنستان و برقراری ارتباطات میان دو انجمن بیان کرد.
دکتر محمد زرهساز، پس از اشاره به سابقه هفتاد ساله انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران که در دورههایی فراز و نشیب داشته است، این انجمن را به عنوان یک مرجع مهم برای فعالیتهای کتابداری ایران معرفی کرد و به خلاصهای از فعالیتهای ملی و بینالمللی این انجمن اشاره نمود.
در ادامه، خانم روزان تونیان، پس از ابراز خوشحالی جهت حضور در این نشست، به معرفی خود و انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ارمنستان پرداخت. ایشان پس از اشاره به تاریخچه تاسیس این انجمن از 1994 و عضویت آن در ایفلا از سال 1996، به فعالیتهای انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ارمنستان اشاره کرد.
خانم تونیان، تعیین شاخص و ضوابط برای کتابخانهها، تربیت وآموزش کتابداران، برگزاری برنامههای بازآموزی برای متخصصان و کارشناسان کتابدار، برگزاری سیمنارها و کنگرههای مرتبط با کتاب، کتابداری و کتابخانهها، انجام همکاریها در سطح محلی و بینالمللی و ایجاد اتاق کتابخوانی برای ترغیب و ترویج کتابداری و کتابخوانی در استانهای مختلف کشور را به عنوان بخشی از فعالیتهای این انجمن برشمرد.
ایشان از نامگذاری 7 اکتبر به عنوان روز کتابدار از سال 2007 میلادی و همچنین وضع قوانینی در ارتباط با کتابخانهها و کتابداری از سال 2012 توسط دولت ارمنستان خبر داد که این موارد با پیگیری انجمن کتابداری و اطلاعرسانی این کشور انجام شده است. درسال 2021 میلادی نیز با تلاش انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ارمنستان، مسابقه کتابخانه برتر بر اساس قواعد و معیارهای ارزیابی برگزار شده است.
خانم تونیان اعلام کرد که در کشور ارمنستان، 578 کتابخانه عمومی که شامل (10 کتابخانه در سطح استانی، 110 کتابخانه شهری، 437 کتابخانه روستایی ، 21 کتابخانه کودک ونوجوان) و 17 کتابخانه مدارس عالی داخل پایخت ایروان فعالیت دارند. حجم کتابهای موجود در کتابخانههای کشور ارمنستان 10 میلیون و 1500 کتابدار در کتابخانههای آن مشغول به فعالیت هستند که هشتاد درصد آنها دارای تحصیلات تخصصی میباشند.
در ادامه رئیس انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ارمنستان با اشاره به روابط بینالملل فعلی این انجمن، به گسترش این روابط و استفاده از تجربیات کتابداران سایر کشورها به ویژه ایران اظهار تمایل کرد.
استفاده از تجربیات کتابداران دانشگاهی کشور ایران، برگزاری کارگاههای آموزشی مشترک، برگزاری کنگرهها و کنفرانسهای علمی مشترک، ملاقات و بازدید دو طرفه از کتابخانههای دو کشور، ارائه لیست کتابها و مطبوعات موجود به زبان ارمنی در کشور ایران و ارائه لیست کتابها و مطبوعات موجود به زبان فارسی در کشور ارمنستان، انتشار مقالات متخصصان در نشریههای تخصصی دو کشور، هماندیشی درباره ترویج کتابخوانی در بین قشر محروم دو کشور و استفاده از تجربه دوستان ایرانی در ارتباط با فعالیتهای کتابداری و کتابخوانی از موارد پیشنهاده شده توسط خانم روزان تونیان برای همکاری دو انجمن بود.
خانم تونیان در پاسخ به سؤالی عنوان کرد که رشته کتابداری و اطلاعرسانی در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در دانشکده علوم تربیتی دانشگاه ایروان ارائه میشودو علاوه براین، دورههای بازآموزی یک و سه ماهه و دورههای آموزشی پیشرفته دوساله از سوی انجمن این کشور برگزار میشود.
تونیان در ارتباط با سؤال مطرح شده از سوی دکتر محسن حاجیزینالعابدینی در ارتباط با وضعیت ترویج کتابخوانی و سطح مطالعه در کشور ارمنستان، به ارائه آمار سالیانه از سرانه مطالعه مردم کشور این کشور به صورت مکتوب از سوی انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ارمنستان اشاره کرد. همچنین در پاسخ به سوال میزان علاقه مردم کشور ارمنستان به نسخ چاپی و دیجیتالی کتاب، بیان کرد: مردم در سنین کودکی و نوجوانی بیشتر به کتاب فیزیکی علاقه دارند ولی دانشجویان و بزرگسالان بیشتر به منابع الکترونیکی علاقمند هستند و کتابخانههای بزرگ و دانشگاهی این کشور دارای مخازنی از منابع الکترونیک میباشند.
خانم تونیان در پاسخ به سؤال دکتر امیررضا اصنافی مبنی بر میزان ارتباط و تعامل انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ارمنستان با دپارتمانهای کتابداری، پاسخ داد: سالانه مسابقه کتابخانههای برتر در این کشور برگزار میشود و با همکاری دانشگاه به ارزیابی کتابخانهها و رتبه بندی آنها میپردازیم. ایشان هدف از برگزاری این مسابقه از سوی انجمن را ایجاد انگیزه در کتابخانهها برای فعالیت براساس تخصص و اصول بیان کرد.
خانم دکتر مریم اسدی به اشتیاق کمیته آموزش انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران جهت برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی مشترک بین دو انجمن اشاره کرد که با استقبال خانم تونیان مواجه شد.
از دیگر موارد مطرح شده در این جلسه میتوان به توضیحاتی درباره ساختار اداری انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ارمنستان، عضویت در انجمن، میزان حقوق و مزایای کتابداران در این کشور از سوی خانم روزان تونیان اشاره کرد.
در پایان جلسه خانم تونیان با پیشنهاد دکتر محمد زرهساز برای عقد تفاهمنامه همکاری میان دو انجمن موافقت کرد و مقرر شد تا پیشنویسی تهیه و ارسال شود.